Европейска нощ на учените 2019 – Плевен

Елате заедно с децата, за да научите повече за магията на химията, пчелите и звездите! 🙂

Ето какво ще видите: https://nauka.bg/night/programa/

Регионален исторически музей – Плевен

13:00-14:00 и 14:00-15:00
Наука в града REFRESH
Химични детективи
Включете се в детективско разследване за източника на замърсяване на планинска река. Заподозрените са няколко завода, които се намират в близост. Водени от химика д-р Божидар Стефанов от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, и чрез принципа на отхвърлянето, участниците в работилницата ще изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.

С предварително записване на имейл адрес: booking@britishcouncil.bg до запълване на капацитета на работилниците.

Подходящо за ученици в 5-7 клас.

18:00-21:00
Магия REFRESH
Пчелите
Знаете ли колко вида пчели има на Земята? И дали всички те правят мед? Замисляли ли сте се, че именно благодарение на тях и други опрашители имаме различни сортове плодове и зеленчуци? Колко важни са пчелите за опазване на биоразнообразието? И как подпомагат процеса на производство на храни?
Отговорите на тези и други пчелни въпроси ще намерите с WWF България в Европейска нощ на учените.
В двора на РИМ – Плевен

18:00-21:00
Магия REFRESH
Химически чудеса
Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.
В двора на РИМ – Плевен

21:00-22:00
Магия REFRESH
Лазерно астро шоу
Демонстрация и наблюдения с разказ за видимите съзвездия и по-ярки звезди от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал.
В двора на РИМ – Плевен

Наука в града REFRESH
Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.