Зарежда Събития

« All Events

  • Това събитие е минало събитие.

„Отвъд знаците. Послания от древността“ – изложба

13.05.2017 - 19:30 - 13.06.2017 - 17:00

Драги посетителю,
Подготви се да те върнем хилядолетия назад във времето, за да се срещнеш с мъдростта на предците ни.
Изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“ ще те отведе към една изчезнала цивилизация, битувала по нашите земи през VI – V хил. пр. Хр., която вълнува съвременния човек и до днес. Артефактите, които ще видиш, са доста интересни, редки и особени. Събрали сме за теб едни от най-знаковите и популярни образци от територията на България с врязани знаци – плочата от Градешница, печатът от Караново и др.
В научната литература се срещат редица хипотези, предлагащи разнообразни виждания относно същността на тези древни знаци.
Една от най-правдоподобните теории възприема врязаните знаци като изображения, изразяващи различни природни явления, елементи от космогонията, понятия и идеи, чрез които предците ни са общували. За съвременния човек тези знаци са неразгадаеми и непонятни, но за древните общества те са имали ясно съдържание и смисъл.
Единадесет български музея ни помогнаха със свои експонати, благодарение на което сме представили за теб 43 оригинални находки, илюстрирани с големи фото-пана.
Ще имаш рядката възможност да доловиш познанията на най-древната цивилизация, обитавала днешните български земи, защото експонатите, включени в изложбата, са „запечатали“ върху себе си паметта на света.
Заповядай в месеца на българската писменост и култура да се докоснеш до нейните корени!
Изложбата е експонирана в I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен.
Заповядайте да я разгледате до 13 юни 2017 г.
Вход безплатен.


Петя Ангелова – археолог

Детайли

Начало:
13.05.2017 - 19:30
Край:
13.06.2017 - 17:00
Категория за Събитие:

Място

Регионален исторически музей
ул. „Стоян Заимов” № 3
Плевен, 5800
+ Google Map