Трифон Зарезан

Днес празнуваме Трифон Зарезан по нов стил (по стар стил 14 февруари). Празникът е посветен на Св. Трифон, който според фолклорните представи е пазител на лозята и затова те са в центъра на обредните действия. На много места в страната все още предпочитат втората дата като спомен от близкото минало, но и защото времето вече е по-подходящо за зарязването на лозите.

Рано сутринта на Трифон Зарезан стопанката замесва хляб, приготвя цяла кокошка и пълни бъклица с вино. Всичко това се слага в нова вълнена торба и се носи на лозето, където още призори се събират мъжете. Ритуалът по зарязването започва  с прекръстване, след което се взема косера и от три корена (избрани в средата или ъглите на лозето) се зарязват по три пръчки. Мястото се полива със светена вода взета от църквата и  вино, като действието е придружено с изричане на благословии за богата бъдеща реколта. Отрязаните свежи пръчки се свиват на венец и се слагат на калпака, на бъклицата или се премятат през рамо, а някои ги отнасят вкъщи и ги слагат на домашната икона.

След зарязването на лозята мъжете се събират на едно място, изваждат хляба, кокошките и виното и започва обща веселба, която се ръководи от Трифун или Цар на лозята. Цар може да стане всеки от присъстващите, като винаги се гледа да е имотен. Понякога преизбират някой, който е бил късметлия и годината е била плодородна. Закичват го с венец от лозови пръчки на главата, качват го на кола (на някои места двама мъже го носят на раменете си) и с музика тръгват към селото. Шествието минава през цялото селище, като спира пред всяка къща. Стопанинът изнася котел с вино и черпи първо царя, след това дружината, а останалото вино плисва върху царя с благословия за берекет. Обиколката завършва в дома на царя, който е длъжен да „пои“ всички на този ден и затова обикновено за цар избирали по-заможен човек.

Св. Трифон е покровител на лозари, градинари, кръчмари и соколари. Днес имен ден празнуват: Трифон, Трифона, Тричко, Тичо, Тричка, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза и др.

Снимка: „Из фонда на музея“

  • Месал – гр. Тръстеник; дължина – 188 км; ширина – 51 см.
  • Бъчва – с. Петърница; височина – 40 см.
  • Бъклица – с. Гиген; височина – 26.2 см; ширина – 19.6 см.
  • Косер – дължина – 37 см.
  • Косерче – дължина – 15 см.