Спасителни проучвания на Никополска крепост

Приключиха за тази година спасителните проучвания на последната средновековна българска столица. Археологическите разкопки на „Никополска крепост“ се осъществиха по инициатива на община Никопол. Проучванията бяха водени от специалисти от РИМ – Плевен: Венко Иванов, Владимир Найденов, Тинка Кръстева, студента по археология Серхан Реджебов, дейно участие взеха и общински служители, доброволци, работници, студенти, учители и ученици.

В резултат на проведените разкопки успя да се почисти сектор от южната крепостна стена и две от проучените кули. Бе открит нов участък от средновековната крепостна стена. Проучвания се осъществиха и във вътрешността на крепостта, където бе открито жилище от късно османския период.

Освен архитектура, бяха открити и находки като монети, върхове от стрели, елементи на бита. Интерес представляват надгробна плоча и жертвеник от римския период, които са преизползвани при строежа на средновековната крепостна стена и кули. Предстои тяхното пренасяне в дворното пространство пред настоящата обществена колекция на Никопол.

Предвижда се археологическите проучвания да продължат и през следващата година.