ПЕТЛЬОВДЕН

Днес, по стара българска традиция отбелязваме ПЕТЛЬОВДЕН. Празник на мъжките рожби, подчинен на идеята за здраве и плодовитост на момчетата в семейството.

Подготовката за празника включва изчистване и измазване на къщата, а централно място заема коленето на петел – жертва за здравето на мъжките деца. Той е специално отглеждан или купен за целта. Обикновено жертвената птица се коли от мъж от семейството, но в някои случаи и от най-възрастната жена. На места този обред се извършва от майката или от момче, все още недостигнало полова зрялост, наречено петелар. Това става рано сутрин и на къщния праг, като се гледа кръвта да изпръска наоколо. С кръвта от петела се маже плетът (оградата) и се прави кръстен знак по лицето на петеларя и на другите момчета. Съществува легенда от времето на Османската империя, когато набирали деца за еничарския корпус, с която се обяснява възникването на празника. Според разкази от Варненско, една майка заявила, че сама ще заколи детето си, но няма да го даде за „кръвен данък“. През нощта го скрила в гората, а в дома си, на прага, заклала петел и с кръвта му опръскала навсякъде. Когато османците видели това, се изплашили и си тръгнали.

Закланият петел се вари и се приготвя с ориз, с булгур или на яхния с лук. Месят се и кравайчета или пита, като задължително трябва да се раздаде от тази обредна храна. Символично на момчетата се дават бутчетата на петела, тъй като те ще са опората на семейството и рода, а на момиченцата – крилце, тъй като те ще „отлетят“ от своя дом и ще станат част от друг род.

Освен това днес православната църква чества Сретение Господне или Зимна Богородица. Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Ако на този ден вали дъжд, ще вали през цялото лято. Има ли сняг, ще има и жито. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв. Затова празникът се нарича Сретен или Обретен.

Снимка: Мотив от престилка от с. Славовица; дължина – 79 см; ширина – 44 см.