Изложба Скаутство за момчета

Днес Организацията на българските скаути откри изложбата “Скаутство за момчета” – един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога. Тя ще гостува в Регионален исторически музей – Плевен в периода 17 – 30 ноември 2021 г. Поводът за изложбата е отбелязването на 110 години от началото на скаутското движение в България. Експозицията представя повече от 30 издания на различни езици на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“, с автор основателят на скаутското движение Лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл.
„Скаутство за момчета“ е книга за обучение на скаутите, публикувана в различни издания от 1908 г. Написана и илюстрирана от Робърт Бейдън-Пауъл, а по-късните печати са допълвани и от други автори. Първоначално книгата е представлявала ръководство за самообучение по наблюдение, проследяване и умения за оцеляване в дивото, както и за самодисциплина и самоусъвършенстване.
Чрез богат снимков материал, пособия и характерни елементи от дейността на скаутите, изложбата дава възможност на посетителите да се докоснат до атмосферата на скаутската организация, да научат повече за историята на движението, за скаутските принципи, традиции и вярвания.