Изложба В ЗОРАТА НА ПРОСВЕТАТА

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Регионален исторически музей – Плевен организира изложба „В ЗОРАТА НА ПРОСВЕТАТА“, посветена на 180 години от създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в гр. Плевен.
Изложбата ще бъде представена на 1 ноември 2021 г. от 17.00 часа в I-во изложбено фоайе на РИМ – Плевен и може да бъде разгледана от посетители до 10.01.2022 г.
Изложбата включва:
Мобилна постерна изложба „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на НМО – Габрово, която проследява историята на образованието – от килийните през елино-българските училища в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г. по идея на Васил Априлов и Николай Палаузов.
Специално място в изложбата е отредено на създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в Плевен. Чрез оригинални снимки на известни плевенски учителки от фонда на РИМ – Плевен , документи и учебни пособия се проследява развитието на девическото образование в Плевен. Включени са и множество учебници от XIX в. по различни предмети.
Акцент на изложбата е възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 г., предоставена от Кметство Вълчитрън.