Европейска нощ на музеите

Уважаеми посетители,
Регионален исторически музей-Плевен и тази година ще вземе участие в „Европейска нощ на музеите”.Част от празничната програма ще включва откриване и представяне на следните гостуващи изложби:
👉„Жените в обществото”- изложбата е реализирана по проект на Регионален исторически музей – Русе. Тя проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. Включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни реплики на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло. В изложбата са включени експонати на отделите „Етнография и „Нова и най-нова история“ съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Плевен🏛
Представяне: 1️⃣1️⃣.0️⃣5️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣ г., I- ва изложбена зала на РИМ– Плевен🏛
👉„Поглед към гнездото на скалния орел“- фотоизложба на Националния природонаучен музей при БАН. Концепцията на изложбата е на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей. В периода 2021-2023 година той изследва скалния орел в България като си поставя за цел да осъществи първото в страната картиране на всички гнездови територии на този вид като паралелно с това проучи заетостта на птиците в семейни двойки, отчете възрастовата им структура, изследва храната им. Изложбата показва именно моменти от развитието на малкото орле – от неговото излюпване до напускане на гнездото.
Официално откриване: 1️⃣1️⃣.0️⃣5️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣ г.,1️⃣9️⃣ 3️⃣0️⃣ ч., I- во изложбено фоайе на РИМ-Плевен🏛
👉“Армията на Бога” – изложба с християнско изкуство на частен музей „ Аретè ”. Колекцията съдържа оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на светци воини (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и др. ), както и оригинални артефакти от праисторическата епоха до късната античност, намерени в съвременните български земи. Иконите са от периода на Възраждането – XVIII-XIX в., изработени върху дървена плоскост изображения от Християнството, акцентиращи върху воинските добродетели.
Официално откриване: 1️⃣1️⃣.0️⃣5️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣ г.,1️⃣9️⃣ .0️⃣ 0️⃣ ч., III-та изложбена зала на РИМ-Плевен🏛
👉“Личности и събития в българския спорт“- изложбата се реализира по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“, Община Плевен и Регионален исторически музей- Плевен. Тя включва дарения от известни български спортисти, предоставени от д-р Денислава Ангелова – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“. Представени са личности като Григор Димитров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Петър Лесов, Станка Златева, Армен Назарян, Елица Янкова, Божидар Андреев, Божидар Темелков, Детелин Далаклиев, Ренета Камберова, Цвета Галунова, Антъни Иванов, Йосиф Панов, Ивет Горанова, Матей Казийски, Стефка Великова, Мадлен Радуканова, Асен Великов, Димитър Илиев и др.
Експонирани са екипи и награди на състезатели от българския футбол от Световното първенство в САЩ`94 : Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов.
В колекцията може да се види и част от екип на Майкъл Джордан с автограф.
Представяне: 1️⃣1️⃣.0️⃣5️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣ г., II- ра изложбена зала на РИМ– Плевен🏛
Официалното откриване: 1️⃣5️⃣ Май (сряда) от 1️⃣8️⃣.3️⃣0️⃣ ч. II- ра изложбена зала на РИМ– Плевен🏛