Гришата / Мечтателят/ от с. Трънчовица

Дигиталната изложба „Григор Вачков – Гришата. Мечтателят от село Трънчовица”  е проект посветен на 90 – годишнината от рождението на незабравимия актьор. Човекът изиграл най – човечните, сърдечни и топли роли. Реализира се благодарение на Радка Вачкова, сестра на именития артист, която през 1981г. дарява на Регионален исторически музей – Плевен част от личния архив на семейството.

На днешния ден, 26 май, точно преди 90 години в с. Трънчовица се ражда един от емблематичните фигури в българското театрално и филмово изкуство – Григор Вачков – Гришата. Изложбата е ретроспект на човекът и творец – Григор Вачков. Неговият кратък, но ярък живот и ролите му в театъра и киното.

До 1946г. учи в родния си край, след което продължава  образование си във Винаро-лозарско училище в град Плевен. Кандидатства и е приет във Висшето театрално училище в класа на проф. Стефан Сърчаджиев , което завършва през 1955 г.  Две години играе във Врачанския театър, след което от 1956г. става член на новооснования Държавен сатиричен театър на когото остава верен до  края на живота си. През годините се превъплъщава в десетки роли на емблематични  постановки, сред които драматизацията „Чичовци” по Иван Вазов, „Импровизация” от Валери Петров и Радой Ралин, комедиите „Много шум за нищо” от Уилям Шекспир,  „Ревизор от Николай Гогол, „Силвестър” от Ян Илек.

Дебютира в игралното кино през 1958г. с ролята си Монтьора  от военната драма  „Звезди” на режисьора Конрад Волф . На съвременното българското киноизкуство той остава галерия от образи, които олицетворяват националния характер на българина, неговата психология и душевност в комедиите Бончо  от „Старинна монета” на режисьора Владимир Янчев, Джери от драмата „Белият кон” на Милен Николов, Александър  Карев от драмата „Гибелта на Александър Велики” на режисьора Владислав Икономов, Иван Ефрейторов  от драмата „Последно лято”  на режисьора Христо Христов и не на последно място Митко Бомбата от приключенския сериал „На всеки километър” на режисьорите Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев.

Носител на редица награди и отличия – Златен медал за мъжка роля във филма „Последно лято” от Фестивала за авторски филми  в Сан Ремо (1974г.),  награда за ролята на Лазар в категорията „Актьорско майсторство” от Шести национален преглед на българска драма и театър (1979г.). Удостоен със званието „Народен артист” през 1978г. Носител на награда за цялостно творчество на Съюза  на българските филмови дейци. Почетен гражданин на гр. Левски от 2002г.

Всеотдаен, мъдър, сърдечен. Такъв остава Гришата в спомените на своите близки, приятели и почитатели. Със своите забележителни превъплъщения, той умело  пресъздава драматичното, лирично и сатирично начало оставяйки ярка следа в историята на българското театрално и киноизкуство.