Винарско изложения Сторгозия

На 1-ви септември в 17:00 ч. в парка на Регионален исторически музей-Плевен официално се откри първото Винарско изложения “Сторгозия”.
Организатор на събитието беше Община Плевен.
Изложението продължи три дни – до 3 септември включително.
Участниците бяха представители на Института по лозарство и винарство-Плевен, Професионалната гимназия по лозарство и винарство “Ал. Стамболийски” – Плевен и винопроизводители от Северозападна България.
Част от изложението беше и новия културен продукт на Община Плевен – Ревю-спектакъл-“Българските национални костюми”.
То се проведе на 2-ри септември вечерта на сцената в парка на РИМ-Плевен. Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” представи част от богатата етнографска колекция от национални костюми на музея.
Под звуците на народни ритми от различните етнографски области бяха представени: Северняшки, Добруджански, Тракийски, Родопски, Шопски и Пирински носии, съчетали в себе си ярки цветове и красиви тъкани, богати шевици, гайтани, ширити, пайети, парички и най-вече майсторството и любовта към България и българската културна самобитност.
Спектакълът завърши със Северняшки бълчински костюми от с. Бръшляница, а за финал към тях се присъединиха всички останали участници.
Благодарим на всички за професионализма и доброто настроение!